Siva knjiga inovacija

Preuzmite:

Siva knjiga inovacija 2.0

Siva knjiga inovacija 2.0 ENG

Siva knjiga inovacija je specijalizovana publikacija pripremljena po uzoru na NALED-ovu Sivu knjigu, koja donosi preporuke za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji.

Drugo izdanje Sive knjige inovacija donosi 45 preporuka za unapređenje uslova za poslovanje inovativnih i visokotehnoloških privrednih subjekata, od čega 12 novih preporuka, dok preporuke koje su ostale nerešene iz prethodnog izdanja su ponovo analizirane i po potrebi modifikovane.

Preporuke su podeljene u šest oblasti, i to:

1. Inovativni subjekti i organizacije podrške
2. Saradnja nauke i privrede i intelektualna svojina
3. Finansije i digitalna imovina
4. Porezi i carine
5. Infrastruktura i mobilnost
6. Upotreba podataka

Najveći broj preporuka u drugom izdanju Sive knjige inovacija odnosi se na materiju Zakona o porezu na dohodak građana (16%), Carinskog zakona (11%) i Zakona o zaštiti od nejonizujućeg zračenja (8%). Kada je reč o ministarstvima, najveći broj preporuka se odnosi na pitanja u nadležnosti Ministarstva finansija i njegovih uprava – u više od 40% svih preporuka. Potom slede Ministarstvo zaštite životne sredine (18%), a zatim Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (13%), dok je po pet preporuka adresirano na Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,
Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo privede

Iako su sve preporuke od izuzetnog značaja za dalje podsticanje razvoja inovacionog ekosistema, posebno se izdvaja 10 preporuka čije rešavanje smatramo prioritetnim:

SK inovacija prioriteti.png

Da li se slažete sa politikom privatnosti?

Slažem se Politika privatnosti StarTech