Unapređenje regulative podstaklo rast novih preduzetnika za više od 10%

U Srbiji broj preduzetnika konstantno raste, a trenutno ih je više od 328.000. Ove godine za prvih šest meseci registrovano je oko 22.500 novih, što je za 11% više nego u istom periodu 2022.  Iako kriza nije usporila pozitivan trend zbog stvaranja dobrog regulatornog okvira za poslovanje, mere podrške su i dalje neophodne, poručeno je sa panela koji je održan u okviru programa StarTech, a povodom Globalne nedelje preduzetništva.

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović istakao je da su najvažnije regulatorne izmene ove godine urađene za poboljšanje položaja paušalaca i frilensera.

– Reagovali smo u skladu sa novim ekonomskim dešavanjima u svetu i napravili pun pogodak. Produženo je   ograničenje povećanja poreske osnovice za paušalce do 10% do kraja 2025, kao i maksimalno umanjenjenje osnovice za početnike i to za 50%. Naš zaključak je da profit preduzetnika ne raste istom dinamikom kao zarade, te da je ogranicenje rasta obaveza još uvek preduslov za poslovanje paušalaca– objasnio je Demirović.

O uspešnosti sistema paušalnog oporezivanja govori činjenica da danas imamo registrovanih oko 147.200 paušalaca, a pre tri godine ih  je bilo 121.700, saopštio je Dragan Agatunović, koordinator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi.

- Značajno smo unapredili i postupak oporezivanja fizičkih lica, frilensera. Do sada je oko 3.400 obveznika podnelo oko 7.800 prijava u ukupnom iznosu 582 miliona dinara. Oni su ostvarili prava na zdravstveno osiguranje - zaključio je Agatunović i dodao da će od naredne godine biti dostupne i nove funkcionalnosti na portalu Frilenseri.

Ministarstvo privrede nedavno je usvojilo Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća do 2027. kojom se određuje strateški pravac razvoja preduzetništva i konkurentnosti.

- Uloga preduzetnika je sve značajnija. Preduzetnici čine 27,3% ukupnog broj zaposlenih u Srbiji i učestvuju sa 24% u BDP-u. Strategija to prepoznaje i predvidela je mere finansijske i nefinansijske podrške za njih - rekla je Aleksandra Vučetić iz Sektora malih i srednjih preduzeća Ministarstva privrede.

Ona je navela da je u periodu od 2015. do danas podržano više od 7.200 projekata sa oko 15,3 milijarde dinara bespovratnih sredstava. Svi zainteresovani preduzetnici, kako je dodala, mogu da se informišu o aktuelnim programima podrške i izmenama zakonske regulative preko portala preduzetnistvo.gov.rs.

Sofija Popara iz Digitalne zajednice istakla je da su ozbiljni koraci učinjeni ka poboljšanju uslova poslovanja preduzetnika, ali i da ima još prostora za unapređenje. Ukazala je na inicijativu „I preduzetnice su mame“, objedinjavanje uplate poreza i doprinosa na jedan račun, i omogućavanje prelaska na režim samooporezivanja kada paušalci pređu limit od šest miliona. Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u, podržao je navedene predloge i dodao da je neophodno omogućiti i automatski upis staža preduzetnicima i razmotriti povećanje limita za paušal od šest miliona.

- U planu nam je i osnivanje Saveta za male biznise koji će se sistemski baviti pitanjima koji brinu preduzetnike -  zaključio je Vasiljević i podsetio je da je NALED pre pet godina inicirao reformu paušalnog oporezivanja koja je omogućila automatizaciju obračuna poreskih obaveza i predvidivost u poslovanju paušalaca.

pred naslovna.jpg
preduzetnistvo naslovna.jpg
1-45-Large.jpg
1-41-Large.jpg
1-42-Large.jpg
1-77-Large.jpg
1-91-Large.jpg
1-93-Large.jpg

Da li se slažete sa politikom privatnosti?

Slažem se Politika privatnosti StarTech